To Hjem er den første produksjonen til Nordby Produksjoner. Den hadde premiere på Sentralen i oktober 2017, og spilte på Showbox festivalen i desember 2017. Videre spilte den på Oslo Nye/ Trikkestallen, Rommen Scene, SAND festivalen og Rommen Scene høsten 2018.

Høsten 2019 var den på Dks turne på ungdomsskoler i Oslo. I november 2021 spilte vi på Kloden Teater, og i mars 2022 drar vi på turne til Dks Vestfold/Telemark.

Forestillingen tar utgangspunkt i tematikk hentet fra intervjuer med ungdommer rundt delt bosted.

To hjem er utviklet i samarbeid med organisasjonen Robust. Tigerstadsteatret, hvor Toril Solvang er en av de kunstneriske lederne, kom etterhvert med som en samprodusent på To Hjem. Forestillingen er med i Scenekunstbrukets repertoar.

Forestillingen er utviklet gjennom workshoper med dramatiker Toril Solvang. Julian Skar er komponist, Maja Roel er koreograf og Toril Solvang er regissør.

To Hjem er støttet av Norsk Kulturråd, Dramatikkens Hus, Spenn, Fond for utøvende kunstnere, Fond for lyd og bilde, Oslo Kommune, Fritt Ord og Fond for frilansere.


“Oslos nye oppsøkende barneteater har laget en nydelig forestilling om å være 14 år og delt mellom mamma og pappa.”
Klikk her for omtale på Aftenposten.no

“Forestillingen To hjem er politisk-poetisk-teater om skilsmisse for ungdom.”
Les intervju med regissør Toril Solvang og koreograf Maja Roel på periskop.no


Bakgrunn for prosjektet

To Hjem er laget etter en ide av Birgit Nordby, som også er utøver og produsent for stykket. Bakgrunnen for å lage forestillingen var et ønske om å høre hvordan ungdom opplever å ha delt bosted etter brudd i familien.  

Forestillingen er laget med skrivemidler og dramaturg fra Dramatikkens Hus. Dramatiker og regissør Toril Solvang utviklet først en skissetekst ut fra intervjumaterialet. Denne ble videreutviklet utøvere gjennom to workshoper på gulvet. Her utforsket det øvrige kunstneriske teamet idéer til lyd, bevegelse og rom. 

Vi jobbet med stikkordene brudd, implodering og hemmelige rom under utviklingen. Scenografien ble skapt rundt ideen om forflytning, brudd og et byggverk som kan brukes i ulike nivåer.


Selv om ”To Hjem” er basert på intervjuer med virkelige skilsmissebarn, så er ikke karakterene et «minste felles multiplum». Det er derfor vi kjenner oss igjen, fordi de er like særegne som oss.
— Aftenposten

Bakgrunn for tematikk

Forestillingen handler om hvordan det oppleves at foreldrene dine flytter fra hverandre.  

Jenta dere møter i forestillingen To Hjem opplever at foreldrene ikke skal bo sammen lenger, og at hun selv får et liv i to hjem.  Rettferdig fordeling, retten til å bli hørt, to sett nøkler og foreldre som plutselig ikke snakker sammen lenger. Hvordan skal jenta håndtere dette?

Det har de siste årene vært mye snakk om delt bosted for barn etter samlivsbrudd i familien, men ofte kommer ikke barnas egne stemmer fram i denne debatten. I 2017 ble 20 000 par skilt eller separert i Norge, og nesten 25 000 barn fikk delt bosted. 

Nordby og Solvang var interessert i å høre ungdommer i Oslo sine egne opplevelser med å bo i to hjem. De intervjuet ungdom rundt tematikken, og tekstene som kom ut fra disse intervjuene hadde overraskende kraft og tyngde. Teksten til To Hjem er basert på ideer og temaer hentet fra intervjuene.  

Nordby og Solvang har særlig snakket med ungdommer som har vært en del av programmet Robust. Robust er Kirkens Bymisjons lavterskel samtaletilbud til barn, unge og familier som strever med konflikter, bekymringer eller problemer av ulik art. 

Nordby Produksjoner har også intervjuet ungdommer som tar del i samtaletilbudet i Skilsmissegrupper i ungdomsskolen. Vi har beskrevet To Hjem som ”en smertefull feelgood”.

Periskop, Venke Sortland: ”Det mest interessante grepet synes jeg imidlertid er hvordan dere jobber med tekst og bevegelse, mer presist hvordan dere veksler mellom «tradisjonelle» scener og brudd der utøverne går inn i mer abstrakte bevegelsessekvenser. For eksempel går jenta inn i en kraftfull «headbanger»-dans når skilsmissen er på sitt mest intense.”

 

Kunstnerisk team To Hjem

Ide, produsent og utøver: Birgit Nordby
Manus og regi: Toril Solvang
Koreograf: Maja Roel
Lysdesign/tekniker: Kristjan Belgau
Komponist: Julian Skar
Lydtekniker: Øyvind Mathisen
Dramaturg: Kristina Kjeldsberg

Utøvere: Andrea Vik, Birgit Nordby, Henrik Hoff Vaagen, Martin Karelius Østensen

Fra 2021 spilte Hanne Gjerstad Henrichsen rollen som “Jente” og Yngve Berven rollen som “far”.